Ekonomija

0 коментара

Неком мајка, већени маћеха: И државне фирме запошљавају млади преко агенција за минималну плату

Апр 15, 2017 | Аутор Фајтер/Агенције од 15. 06. 2017. | Крагујевац

Процењује се да у Србији има од 50.000 до 100.000 радника ангажованих преко уговора са агенцијама које уступају раднике другим послодавцима на одређено време.

АМГ д.о.о, ФОТО: Д. Ђилас

На трибини под називом "Радништво на лизинг - легализација експлоатације" у Крагујевцу, председник Самосталних синдиката Крагујевца Југослав Ристић је рекао да су највећи примери таквог запошљавања Пошта, Електродистрибуција и НИС, где ни један радник није директно упослен, већ 2.000 младих ради преко агенција за минималну зараду.

Он је навео да је само мањи број европских земаља прихватио такво запошљавање, а у Србији се ради о "удвориштву" власти ради стварања амбијента за стране компаније и јефтину радну снагу.

"Привремени рад преко агенција поништава радно законодавство и дерогира радни однос на неодређено време и ако број тако запослених радника не буде ограничен, послодавци у Србији више неће хтети никога да запосле на неодређено време", оценио је Ристић.

Према његовим речима, без овог ограничења сви радници ће бити запослени само на одређено време, остаће незаштићени, а неко ће да остварује екстра профит.

Синдикати су против запошљавања преко агенција, али пошто се Србија обавезала да то уведе у своје законодавство до 2024. године прихватањем Конвенције 181. Међународне организације рада, онда су синдикати прихватили да преговарају о изради нацрта закона о раду преко агенција.

Синдикат тражи да се у закон уведу ограничења и да радници који се тако ангажују буду скупљи за послодавце.

"Министарство рада је формирало радна тела за израду Нацрта закона, у која су, на наше запрепашћење, поред синдиката и удружења послодаваца ушли и представници највећих агенција у Србији", рекао је Ристић.

Представница Левог самита Србије Тамара Баковић је рекла да за раднике који се ангажују код послодавца преко агенција морају да буду обезбеђени исти услови као и за раднике који су директно упослени, што данас није случај у пракси.

"Ради се о веома компликованом тространом радном односу и из тог разлога мора да буде јако добро уређен да би радник имао максималну могућу заштиту", рекла је Баковићева.

Председник Самосталног синдиката код Фијатовог кооперанта "Мањети Марели" у Крагујевцу Александар Кораћ указао је на проблеме радника ангажованих преко агенција, уз оцену да су они као робови.

Агенције избегавају да их запосле на неодређено време тако што по истеку уговора на одређено време, закључују нове али преко својих других филијала, опет на одређено време, затим зараде тако ангажованих не прате повећања плате осталим радницима, а ретко када се поштује њихов прековремени рад.

"Када је угашена трећа смена у Фијату, остали смо без радника који су били запослени преко агенције Адеко, од њих 30 је остало само шест. Добили су много мање отпремнине у односу на раднике у Фијату", рекао је Кораћ.

Представник удружења "Црвена иницијатива" из Крагујевца Милан Петровић је рекао да се за праксу агенција може рећи да је криминална, да оне крше закон или га заобилазе.

"По закону, сваки радник који је радио годину дана мора да буде пријављен за стално, а агенције то избегавају на разне начине", рекао је Петровић.

0 коментара на ову вест