Politika

0 коментара

НАЈСТАРИЈИ НАРОД, БРЕ! Али, буквално.... Н1: У бирачки списак уписано 150 људи СТАРИЈИХ ОД 110 ГОДИНА"

Мај 08, 2018 | Аутор Фајтер / Н1 / од 08.03.2018. |

Кривичне пријаве политичких лидера окупљених око листе Драгана Ђиласа, против министара Небојше Стефановића и Бранка Ружића, а због наводних манипулација бирачким списком, стигле су у Треће основно јавно тужилаштво, потврђено је за Н1.

Извор: Bistrian Iosip

У пријавама се наводи да су двојица министара злоупотребили положај састављајући нетачне бирачке спискове. Док министар Ружић каже да је спокојан, министар полиције о томе се није оглашавао.

Ако су београдске општине истинито информисале опозиционе лидере, по закону о доступности информација од јавног значаја, у последња два изборна циклуса популациона слика Београда толико је варирала да се на територију једне општине за пет месеци доселило око 10.000 нових Београђана и исто толико људи је за само месец дана нестало са београдских адреса. Зато су опозициони лидери предложили надлежном тужилаштву да поведе истрагу против двојице министара.

"Кривична пријава је поднета због тога што су они као министри омогућили и дозволили лажну промену адреса за велики број грађана",каже шеф правног тима Народне странке Владимир Гајић.

А кривичне пријаве су поднели и против грађана за које сумњају да, због избора, долазе из других крајева.

"Утврдили смо да су лажно пријављени на адресама, да грађани који станују стварно на тим адресама за њих не знају, утврдили смо да су то незапослена лица, да нису рођени у Београду, утврдили смо од грађана који живе у тим зградама да нису ни на који начин омогућили неком другом да се пријави на тој адреси", објашњава Гајић.

Министар државне управе и локалне самоуправе одбацује оптужбе и тврди да Србија, па и Београд, никада нису имали "чистији бирачки списак". Намера оних који машу пријавама је, каже Ружић, скупљање политичких поена.

"Веома сам спокојан ако и уследе те кривичне пријаве и не видим разлог да се уопште око тога претерано брине било ко, ни колега Стефановић, а ни ја лично", рекао је Бранко Ружић.

Н1: Ево, ја овде имам папир који показује да се за месец дана на Градској општини Звездара број бирача, од октобра до новембра, променио за 10.000.

Ружић: Па добро, то пре свега није тачно. Лако је наравно манипулисати, ја не могу и немам намеру да се бавим тиме што сте ви мени презентовали. Ко год је питао у Министарству државне управе и локалне самоуправе, у сектору који је за то задужен, ми смо увек излазили у сусрет. То можете да проверите.

И проверавали смо у министарству како се по датумима мењао број уписаних бирача, не бисмо ли те податке упоредили са подацима неколико београдских општина. Министарство, упркос Ружићевим обећањима, тврди да тражене податке нема и да је адреса Градска изборна комисија, те општине које располажу тренутним бројем бирача.

Из Трећег основног јавног тужилаштва је за Н1 потврђено да је кривична пријава против министара код њих заведена, а да је, с обзиром да се у њој министри терете за злоупотребу службеног положаја, могуће да ће о предмету одлучивати Тужилаштво за организовани криминал.

Од самог поступка Гајић каже да нема превелика очекивања, већ да им је циљ "да покажу степен правног јавашлука" и ажурирани бирачки списак у коме има, како наводи, 150 уписаних бирача старијих од 110 година и један који у мају улази у 130. годину живота.

0 коментара на ову вест