Драган Бујошевић: Директор „жуте куће“Актуелни директор РТС доспео је у жижу јавности после упада групе демонстраната у зграду државне телевизије, током једних од бројних протеста „1 од 5 милиона“. Могло је свашта да се деси, полиција је вероватно и могвла да предвиди тако нешто, али, ипак, све се завршило са неколико полупаних стакала на улазним вратима, мало гурања са обезбеђењем, хапшењем неколико демонстраната(међу њима и малолетних) и коначном интербенцијом полиције и избацивањем „упадача“, са све Бошком. После свега, остао је утисак да тако нешто лидерима протеста ништа није требало, али и чињеница да је упад испровоцирао сам РТС, својом уређивачком политиком, коју, по логици ствари, води Бујке, пре свих.

 

Биографија

Новинарство је дипломирао на Факултету политичких наука.

У Политици је радио од 1976. до 1989, а од 1989. до 1993. је био уредник ДЕСК-а и заменик главног уредника „Политика тхе интернатионал wееклy“.

 Од 1993. до 1997. ради у НИН-у као новинар, помоћник главног уредника и заменик главног уредника. Био је главни уредник „Европљанина“ од 1997. до 1999, а од 1999. заменик главног уредника и новинар НИН-а. У НИН-у је остао до лета 2002, а од 2001. до укидања у априлу 2006. радио је за БК Телевизију.

Године 2007, је краће време радио за ТВ Ентер, а након тога је писао серијал колумни за дневни лист Ало.

Од 2008. до 2013. био је главни и одговорни уредник „Политике“, а након тога је прешао на Прву српску телевизију где је од 2011. до 2015. водио емисију „Став Србије“.

5. маја 2015, изабран је за новог генералног директора Радио Телевизије Србије. Након што је 15. јануара 2019. навршио 65 година живота и стекао услове за одлазак у редовну старосну пензију, Бујошевићу је мандат на месту директора Радио Телевизије Србије продужен за још шест месеци.[2]

 Дементни добошар кампање РТС

РТС је од јавног сервиса постао дементни добошар непрекидне функционерске кампање СНС-а који увек заостаје и касни. Да је којим случајем Драган Бујошевић на истом положају у Јапану, одавно би извршио харакири. (Чедомир Антић, март 2019)

 Зашто су жути?

 Остаће упамћено да је оснивач и главни уредик таблоидног дневног листа Информер, Драган Ј. Вучићевић, Драгана Бујошевића прозвао  „Жути Бујке“. То му није било довољно, па је пословично „одмерени“ Вучко исти придев додао и уз Оливеру Јовићевић(којој је Вучићевић додао и „увоштена“, али и Оливеру Ковачевић. Ништа боље мишљење о наведеној тројци нису имали ни представници власти, са све Вучићем, па тако остадоше сви „жути“, одакле нам и идеја за наслов(без било какве везе са кућом страве истог назива у Албанији).

Ти и настаје кључно питање, зашто свима смета овакава РТС и да ли је заиста „жут“. То „жут“ дошло је због чињенице да је већина људи на овакав РТС дошла после 5. 0ктобра и да су, заиста сви нагиљали тада актуелној Демократској странци. С покојним Тијанићем на челу и главним уредником Информативног програма Ненадом Стефановићем заиста су лепо одрађивали посао за тадашњу власт, све до доласка СНС и Вучића. Оно што председник стално тврди заиста је тачно – нико од дугогодишњих уредника није смењен, нити су доведени нови. Тако се наставило и са Бујошевићем, а новој власт се у информативном програму давала (и више него) дужна пажња.

Е ту је цака – СНС и Вучић су сматрали да је недовољно вести о његовој странци и њему, а опозиција да је готово и нема у Дневницима. Вучић је чак и отворено, на својим бројним конференцијама оптуживао уредништво да му не поклањају довољно пажње, а и да га веома ретко зову у госте. То је отворено говорио и у својим гостовањима у тој кући и доводио новинаре који су га интервјуисали у веома непријатну позицију.

С друге стране, опозиција је и могла да се чује у емисијама „две Оље“, али веома ретко, а кад би позвали у госте неког од Вучићевих противника, ту би се, по правилу, нашао и Весић који би својим надвикивањем и упадање у реч саговорницима, такве емисије доводио до бесмисла.

Дакле, било је опозиције на РТС, давали су се извештаји са протеста (истина могли су и неки секунд дужи да буду), али је чињеница да ниједном нико од опозиционих вођа. или челника протеста, није доведен да би једноставно изнео своје ставове. Било би то сасвим у духу Јавног сервиса и сви би били задовољни. Заправо, не баш сви, СНС никако, што је Бујке сигурно имао негде записано у малом мозгу.

Да закључимо, Вучић и његови никако нису у праву, јер га је и превише у Дневницима, пошто РТС редовно прати све његове наступе (и путеве), а они су готово свакодневни. Опозиција је ипак мало више у праву и има разлога да тражи да је на РТС буде више и да се више чује за њу.

На крају, овлаш гледано, неко би рекао да је Јавни сервис можда и објективан, кад и власт и позиција смтарју да не ради добро. Ипак пребројавање минута колико су једни и други заступљени у програмима, говори нешто сасвим друго.

 Упад у РТС

 Челници опозиционих структура, у саставу „Савеза за Србију“, као и остали учесници протеста „Један од пет милиона“ у својим захтевима су навели и оставку Драгана Бујошевића. Вујошевићу је, као директору јавног медијског сервиса, замерена немогућност појављивања на тој телевизији пуна три месеца, док су се неки од протестаната позвали на назив његове некадашње емисије Није српски ћутати.

Дана 16. марта 2019. године, у вечерњим часовима, група демонстраната ушла је у зграду Радио-телевизије Србије, са захтевом да се уживо укључи у програм. ]У згради се тада налазио уредник програма, Зоран Станојевић, док су присутни од њега тражили да буду у вестима. Након консултације са надређенима, Станојевић их је упутио да изађу из зграде.[14]

Председник Српског покрета Двери, Бошко Обрадовић, пренео је да је видео тесктуалну поруку на мобилном телефону, садржине „Нећемо им ништа дозволити, у 21 ће их полиција избацити из зграде“, послату од стране Драгана Бујошевића.

Програм РТС више пута у току вечери је прекидан, док је на првом каналу те телевизије преношено обраћање министра полиције Небојше Стефановића. РТС је сигнал преузимао од телевизије Пинк, а цео догађај су уредници веб-сајта Њуз.нет описали у сатиричном тону.]

Нешто касније, у току вечери, Драган Бујошевић је изнео своје виђење случаја, извинио се запосленима и оценио да су протести изгубили легитимитет. Рекао је да су кроз ходнике пролазили људи са моторним тестерама и да због свега тога није било могуће раније реализовати информативну емисију.

Гостујући на телевизији Н1, наредног дана, Драган Ђилас је изјавио да Бујошевић мора кривично да одговара због поистовећивања РТС са телевизијом Пинк.

(Извор: Википедија)

 Казне, оптужбе и ТОП канал

 Као главни уредник „Европљанина“, Бујошевић је кажњен по радикалско-јуловском закону о новинарству због рушења уставног поретка земље новчаним износом од око 60.000 долара 1998. године. Емитовање серије Немањићи — рађање краљевине, било је пропраћено котроверзама и критикама на рачун продукције. Пројекат је коштао 2,87 милиона евра са порезима и доприносима, чиме је његова израда сврстана међу најскупље телевизијске серије снимљене у Србији.  Права на наставке телевизијских серија Убице мог оца, а касније и Сенке над Балканом, чије су се прве сезоне приказивале на РТС, уступљена су другим телевизијама, услед веће финансијске исплативости.

Глумац Тихомир Арсић оптужио је Бујошевића да је намерно препустио права на приказивање Топ каналу.  Ствараоци пројекта Заспанка за војнике, редитељ Предраг Антонијевић и продуцент Макса Ћатовић понудили су права на филм и серију Радио-телевизији Србије, али је договор по том питању изостао.

Бујошевић је такав потез образложио немогућношћу РТС-а да финансира производњу филмова. Такође, иако је РТС хтео да сними серију, оценио је неоснованим исистирање на цени која би износила један евро више по епизоди од остварења Краљ Петар Први, те навео да за исто РТС има сто одсто права. Однос Антонијевића, Бујошевић је оценио некоректним, те нагласио да је он идејни творац наслова Убице мог оца и да је РТС једини прихватио да сними ту серију.

(Извор: Википедија)

 Бујошевић игнорише и захтеве запослених у РТС

 Већ дуже време представници синдиката траже успостављање дијалога са генералним директором РТС-а Драганом Бујошевићем, али нам слабо иде.

То је за Данас рекао председник Струковног синдиката РТС-а Драгомир Милошевић, поводом писма које је овај синдикат упутио челницима јавног сервиса, изражавајући незадовољство условима рада и уређивачком политиком.

На питање шта је то што замера уређивачкој политици РТС-а, наш саговорник каже да није овлашћен да говори о томе, али да се у писму синдиката може видети да се многе одредбе Закона о јавним медијским сервисима крше.

– Тражимо и поштовање међународних стандарда, регулатива и директива који уређују начин рада и функционисања јавног сервиса – истиче Милошевић.

Он додаје да запослени нису задовољни ни условима рада и да се боре за голу егзистенцију, јер се годинама крши Закон о раду.

– Тачно пет година и четири месеца није нам мењана минимална основна зарада. Јасно је да су радници незадовољни, што отворено исказују кроз синдикалне активности. Нажалост, не верујем да ће се ускоро ишта променити, јер је Бујошевић увек био глув за наше захтеве. Не очекујем ни да ће се сада састати са нама, зашто би нешто променио у својој устаљеној пракси – наглашава Милошевић. Према његовим речима, једину помоћ евентуално могу да им пруже чланови Управног одбора и Програмског савета РТС-а „својим ауторитетом, интегритетом и знањем“.

У писму упућеном челницима РТС-а, Струковни синдикат истакао је да је јавни сервис дужан да извештава правовремено и непристрасно, да омогући изражавање идеја и мишљења која су заступљена у заједници, да подстиче на расправу у духу толеранције о свим темама од интереса за јавност, да производи разноврсне програмске садржаје и да тежи највишем нивоу квалитета услуга.

Председник НУНС Жељко Бодрожић оцењује за Данас да је Драган Бујошевић очигледно давно изгубио везу са реалношћу.

– Дао је себи за право да одузима легитимитет и протестима и НУНС-у, а сада се не одазива ни на позиве свог синдиката, што је нечувено. То је разлог више да поднесе оставку – наглашава Бодрожић.

Главни уредник Бете Драган Јањић каже за Данас да није добро што Драган Бујошевић није одговорио на захтев синдиката за хитан састанак.

– Мислим да руководства, односно управе медијских кућа, треба врло пажљиво да саслушају реч запослених, а нарочито новинара – указује Јањић.

Повереник синдиката Независност у РТВ-у Дарко Спер каже да не види разлог због којег Бујошевић не би примио представнике синдиката.

– Било би сасвим нормално да их послодавац прими и разговара о проблемима запослених. Синдикат Независност нема проблем такве врсте, јер нас директор РТВ-а прима на разговоре. Недавно смо имали један који је трајао скоро два сата. Не постижемо увек договор, али дијалог постоји – каже Спер за Данас. Колеге из Струковног синдиката, који је подржао и синдикат Независност, посаветовао је да послодавцу дају рок да се изјасни о њиховим захтева, а уколико до тога не дође, да ступе у штрајк упозорења.

Струковни синдикат РТС-а указао је и на незаконито увођење нових додатних послова запосленима без анекса Уговора о раду и адекватне надокнаде, као и на незаконито награђивање запослених на руководећим позицијама због којих се радници РТС-а, како наводе, осећају двоструко пониженим. Додатни проблем је, истичу, просечна старост запослених на јавном сервису која износи 52 године, те због тога траже и подмлађивање кадра.

 

 

 

 

Датум: 2019-06-26 15:13:20


Допуни Досије